museum aan het kanaal - musée au canal

Chantal Akerman, vrouw van de kunsten, “de grootste experimentele cineaste van België”, is niet meer. Ze laat een grote leegte en een prachtig oeuvre achter. Haar werk als “pionier van de feministische cinema” is nauwelijks te ondeschatten. Als geboren en getogen Brusselse, speelde het kanaal een belangrijke rol in haar creatieve ontwikkeling.

De laatste jaren was ze dan ook ambassadrice van het Museum aan het Kanaal: “Un musée d’art moderne au Canal, c’est exactemement là que je parlais pendant des heures en sortant de l’école de la rue des Riches Claires, c’est là que s’est formé, désirs et pensées”. Brussel, Parijs en de wereld zullen haar missen.

cc Bram Gootsakerman ccBramGoots

Okt6 2015

30/01/2014 | 18u – 21u | Vlaams Parlement, Hertogsstraat 6, 1000 Brussel  

Yes we MAK in 2014!

Beste Brusselvriend,

Weet u dat het Vlaams Parlement een prachtige collectie van meer dan 300 kunstwerken bezit? Werken van onder andere Jan Fabre, Berlinde De Bruyckere, en Koen van den Broek prijken er op de muren en in de gangen.

Kom samen met alle andere MAK-fans klinken op het nieuwe jaar en krijg meteen ook een rondleiding langs die vele kunstschatten. Ik nodig u van harte uit op donderdag 30 januari van 18u tot 21u in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement, ingang via Hertogsstraat 6, 1000 Brussel.

Laat ons weten vóór 27 januari of u erbij zal zijn via info@makbrussel.be.

Breng gerust ook uw familie, vrienden of kennissen  die deze kunstwerken willen ontdekken op de hoogte.

Tot gauw!

Yamila Idrissi

Brussels volksvertegenwoordiger voor de sp.a in het Vlaams parlement & initiatiefneemster van het Museum aan het Kanaal

 

Dit is een initiatief van de Vlaamse sp.a-fractie. 

Jan15 2014

tweeluikfold museumavond.indd

Sinds de sluiting van de afdeling Moderne Kunst van het KMSK in 2011 pleit Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel, actief voor een Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Brussel. ‘De idee kan ondertussen rekenen op een heel breed draagvlak’, aldus Idrissi. ‘En eind mei brak ook de Brusselse regering een lans voor een museum voor modern een hedendaagse kunst. De kanaalzone is een geschikte locatie voor een nieuwe landmark in Brussel. Het is een wijk in volle verandering die met de komst van een museum tot volle ontwikkeling kan komen en zo mee Brussel kan optillen tot een hoger niveau’.

Over haar voorstel voor een Museum Aan het Kanaal organiseert Idrissi een debatavond waar alle aspecten van het project tegen het licht gehouden worden: artistiek beleid, architecturale uitwerking, stedelijke ontwikkeling, economische gevolgen, etc. De avond wil een publieke reflectie zijn over wat een museum voor moderne en hedendaagse kunst voor Brussel kan betekenen.

Aan het debat nemen deel:

  • Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel
  • Patrick Janssens, gewezen burgemeester Stad Antwerpen / PhD in stadsontwikkeling
  • Willem Jan Neutelings, Neutelings Riedijk Architects / architect MAS Antwerpen
  • Walter Vanhaerents, Vanhaerents Art Collection
  • Angel Vergara, kunstenaar
  • Jan De Cock, kunstenaar
  • Myriam Stoffen, directrice Zinneke vzw

Moderator: Anna Luyten, journaliste en schrijfster

Praktisch:

19u30 – 21u30 tweetalig debat (fr-nl)

21u30  aansluitende receptie

Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Gratis toegang. Reserveren via info@makbrussel.be of 02 552 42 52

 

In samenwerking met

kaai

Jul10 2013